Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

Cikkek

3 Szép állat a...

2015.03.08

Szép állat a...

 

Szép állat az egér,

minden lyukba befér.

Szürke farka,

hosszú bajsza,

sajtdarabka billeg rajta.

 

2 Szép állat a...

2015.03.08

Szép állat a...

 

Szép állat a macska,

csak a füle kacska.

Farka görbe,

néz tükörbe,

úgy szaladgál körbe-körbe.

 

1 Szép állat a...

2015.03.08

Szép állat a...
 

Szép állat a kutya, okos és nem buta.

Farka forog,

elől morog,

de a szíve érted dobog!

 

Támadás és védekezés 1.rész - A villámtámadás mesterei -

2015.02.14

A villámtámadás mesterei

A nyílt füves pusztákon, ahol kevés a rejtekhely, a zsákmányállatok rendkívül fürgék. A húsevőket ezért szintén a ruganyos test és a jó gyorsulóképesség kell, hogy jellemezze , hiszen ez jelenti az élelemhez jutás, azaz az életben maradás zálogát. De nemcsak a talajon vadászók, köztük a gepárd számára jelent előnyt a gyorsaság, hanem a prédájukat a levegőben és a vízben követőknek is. A futásban vagy repülésben csúcssebességet elérő ragadozók a rohamtempót viszont általában csak rövid ideig képesek tartani, hiszen hosszú távon testük túlhevülne. Ez történne az Austrophlebia costalis nevű,Ausztráliában élő szitakötővel is, amely 98 km/h-s zuhanórepüléssel támad rovarzsákmányára. Cirkálás közben 58 km/h-val repked , a túlhevülést pedig úgy védi ki, hogy mozgásába 15 másodperces siklórepüléses fázisokat iktat be. Ez idő alatt a szárnyakkal felszerelt torban keringő, felmelegedett vérnyirok a potrohba áramlik, ahonnan aztán lehűlve folyik vissza.

 

Lovak 3.rész - Ízérzékelés -

2015.02.14

Ízérzékelés

A többi legelésző állathoz hasonlóan a lovaknak is föl kell ismerniük a mérgező növényeket. Ilyenkor a nyelvükön elhelyezkedő ízlelőbimbókra hagyatkoznak, amelyek a nyálban oldott kémiai anyagokat érzékelik. Így könnyedén ki tudják válogatni a számukra kedvező falatokat a mérgezők közül. Különbséget tudnak tenni az egyes ízek között is. Sósat, édeset, savanyút és keserűt egyaránt éreznek.

 

Lovak 2.rész - Érzékeny hangradarok -

2015.02.13

Érzékeny hangradarok

A lovak hallásuknak köszönhetően már több száz méterről meghallják a lopakodó támadó neszezését. Körbemozgatható fülüket a hang irányába fordítják, majd szemükkel is felmérik a veszélyforrást. Füleiket egyenként tizenhat izom mozgatja, miközben összegyűjtik és a dobhártya irányába terelik a hangokat. Velünk ellentétben a lovak képesek a magasabb rezgésszámú hangokat is felfogni, így a hangos zaj nyugtalaníthatja őket.

 

Lovak 1.rész - Éber érzékek -

2015.02.13

Éber érzékek

A lovak hajdanán hatalmas ménesekbe tömörülve járták a füves pusztákat, hogy üde legelőket keressenek. Mivel vándorlásaik során sokszor ragadozó szegődött a nyomukba, a veszélyt időben fel kellet ismerniük. A támadó észlelésekor főként hallásukra és szaglásukra támaszkodtak, de időnként szemükkel is végigpásztázták a látóhatárt. Ha azonban valamiről még közelebbi információt akartak gyűjteni, ízlelő- és tapintóképességükre hagyatkoztak.